فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1399)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه نارنجی ثانی*، سید محمد میرکمالی، محمود میرزاده کوهشاهی صفحات 1-17

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پژوهش های مرتبط با مدیریت دانش در علوم دریایی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش پژوهش، کیفی و از نوع فرا تحلیل بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل 1740 کار منبع بوده است که ابتدا تعداد 140 منبع بر اساس چکیده انتخاب، سپس 23 منبع بر اساس محتوا گزینش و در نهایت 20 منبع به عنوان منابع مرتبط به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که 95 درصد مقاله ها که با مفهوم مدیریت دانش در علوم دریایی مورد بررسی قرار گرفته است، توسط اعضای هییت علمی دانشگاه ها و 5 درصد باقی مانده توسط دانشجویان به رشته تحریر درآمده است. همچنین پژوهش های مذکور در شهرهای مختلف ایران انجام شده اند که بیشترین فراوانی در سطح ملی و استان مازندران بوده است و 75 درصد پژوهش های انجام شده از روش های تحقیق کمی استفاده نموده اند. در نهایت نتایج حاکی از آن است که در پژوهش های انجام شده مولفه ها و متغیرهایی نظیر؛ هوش سازمانی، هوش هیجانی، کیفیت زندگی کاری، عملکرد سازمانی، کارایی و اثربخشی سازمانی، اثربخشی ارتباطات سازمانی، تفکر استراتژیک، قدرت تصمیم گیری مدیران و فرماندهان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، نوآوری سازمانی و رهبری خدمتگزار، توسط پژوهشگران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، علوم دریایی، پژوهش کیفی، فرا تحلیل
  • ابراهیم نظری فرخی*، منصور خیرگو، مسعود عسکرنیا صفحات 18-32

    آموزش الکترونیکی یکی از روش های نوین آموزشی مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات است که می تواند بسیاری از محدودیت ها و محرومیت های آموزش سنتی را مرتفع نماید. بر همین اساس می توان گفت راه حل های گذشته قابلیت و قدرت مواجهه با چالش های سازمانی و محیط بیرونی را از دست داده اند؛ بنابراین بهتر است رویکردها و دیدگاه های جدیدی جایگزین شوند. هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی مولفه های به کارگیری موفق آموزش الکترونیکی در دانشگاه افسری امام علی (ع) است. جامعه آماری شامل کاربران سیستم های آموزش الکترونیکی (اعم از دانشجویان و اساتید) و خبرگانی است که دانش و تجربه لازم در حوزه آموزش الکترونیکی را دارند. نمونه آماری این پژوهش 150 نفر بوده که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی- تک نمونه ای و تکنیک تحلیل شبکه فازی استفاده شد. یافته های پژوهش به لزوم توجه در مولفه های به کارگیری فناوری آموزش الکترونیکی در دانشگاه افسری امام علی (ع)، اشاره دارد. نتیجه آن که ارزش اطلاعات موجود در سیستم از دید کاربران مهم بوده و نقش اساسی دارد و لذا بایستی به کیفیت اطلاعات، جامع بودن و به روز بودن آن ها توجه داشت. نرم افزارهای کاربردی و کارایی نرم افزار نیز از دیگر مولفه های مهم هستند. گرچه ممکن است محدودیت هایی در دانشگاه، اعمال گردد اما این موضوع با توجه به انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی، امکان عملیاتی شدن دارد.

    کلیدواژگان: فناوری آموزش، آموزش الکترونیکی، آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی
  • حمید فرهادی راد*، عبدالله پارسا، سکینه شاهی، مهران بهرامی صفحات 33-45

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی مسئولیت های اجتماعی دانشگاه های استان خوزستان و واکاوی تعیین وضعیت موجود آن ها در ‏سال 1398 است. پژوهش کنونی از نظر هدف جزو پژوهش های نظری - کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، از نوع آمیخته ‏‏(کیفی و کمی) ناهمزمان اکتشافی است. روش کیفی مبنی بر دیدگاه پدیدار شناسی- تفسیری است و در بخش کمی از روش ‏توصیفی- پیمایشی است. با بهره گیری از رویکرد هدفمند (زنجیره ای) 32 نفر از صاحبنظران دانشگاهی انتخاب شدند . در بخش ‏کمی با روش تصادفی طبقه ای- سهمی به این صورت که از میان 1038 نفر از اعضای هیات علمی براساس فرمول کوکران 280 ‏نفر انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی، مصاحبه ی نیمه ساختاریافته عمیق و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مسئولیت های ‏اجتماعی دانشگاه است. روایی و پایایی محتوایی مصاحبه ها توسط صاحبنظران تایید شد و هچنین روایی سازه و روایی محتوایی ‏پرسشنامه نیز تایید شدند. ضریب آلفای کرونباخ در پرسشنامه مسئولیت های اجتماعی دانشگاه 92/0 بدست آمد. یافته های ‏پژوهش نشان داد که، 20 مقوله محوری مسئولیت های اجتماعی دانشگاه شناسایی شدند که برای دسته بندی آن ها از منطق ‏الگوی کارول بهره گرفته شد. همچنین، آزمون ‏‎ T ‎تک نمونه ای نشان داد که وضعیت مولفه های مسئولیت های اجتماعی دانشگاه ‏در مقیاس کلی میانگین 92/2 در سطح بالاتر از میانگین فرضی پژوهش (5/2) قرار گرفت و میزان ‏value‏ ‏T‏ 69/15 محاسبه شد ‏که در وضعیت مطلوب و رضایت بخش قرار گرفتند.‏

    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی دانشگاه، دانشگاه های استان خوزستان، الگوی کارول _
  • محمدرضا علیان نژادی*، اصغر مشبکی، سید حمید خدادادحسینی، اسدالله کردنائیج صفحات 46-60

    سازمان های نظامی به دلیل ویژگی های منحصربه فرد همیشه با محیطی با عدم اطمینان بالا مواجه بوده اند؛ بنابراین برای پیشی گرفتن از رقیبان خود نیازمند مزیت رقابتی پایدار هستند. یکی از رویکردهای مورداستفاده سازمان ها برای کسب مزیت رقابتی در چنین شرایطی استفاده از مدل های یادگیری است. بدین منظور پژوهش حاضر تحت عنوان طراحی الگوی یادگیری استراتژیک دوسوتوان در قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی است. براین اساس از روش کتابخانه ای (پژوهش در ادبیات) و میدانی (مصاحبه با متخصصان زمینه پژوهشی) استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر را خبرگان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) و اعضای هییت علمی دانشگاه های تهران که سابقه پژوهش در زمینه یادگیری و آموزش را دارا بودند تشکیل دادند. برای انتخاب خبرگان جهت انجام مصاحبه ها و شناسایی مولفه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. فهرست خبرگان به کمک اساتید راهنما و مشاور و خبره مصاحبه شونده تکمیل گردید و مصاحبه تا تکمیل مصاحبه-ها و اشباع نظرات ادامه یافت که در نهایت با 28 مصاحبه به پایان رسید و سپس با سه مرحله کدگذاری باز و محوری و گزینشی الگوی یادگیری استراتژیک دوسوتوان شکل گرفت که دربرگیرنده اجزاء و فرایندهای یادگیری استراتژیک دوسوتوان است که برای مدیریت کارآمد و اثربخش یادگیری در قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء موردنیاز است. این الگو می تواند به عنوان مبنایی جهت طراحی آموزش و یادگیری در مراکز نظامی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، استراتژی، یادگیری استراتژیک، دوسوتوانی
  • رضا سپهوند، محمد حکاک، فریبرز فتحی چگنی*، مسعود سپهوند صفحات 61-76

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش مقبولیت مدیران بر قصد افشاگری با توجه به نقش میانجی شجاعت اخلاقی است. جامعه آماری پژوهش 588 نفر از کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بوده که براساس جدول مورگان از میان آنها نمونه ای به حجم 233 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه مقبولیت مدیران تایلر و جکسون (2013)، افشاگری دوراسمی (2013) ؛ پارک و همکاران (2008) و شجاعت اخلاقی سکرکا و همکاران (2009) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به تایید رسیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مقبولیت مدیران بر قصد افشاگری و شجاعت اخلاقی تاثیر مثبتی دارد، همچنین مشخص شد که شجاعت اخلاقی تاثیر مثبتی بر قصد افشاگر دارد. نتایج تحقیق همچنین حاکی از این بود که مقبولیت مدیران هم به صورت مستقیم و هم از طریق شجاعت اخلاقی موجب افزایش افشاگری در سازمان می شود.

    کلیدواژگان: مقبولیت مدیران، شجاعت اخلاقی، افشاگری
  • صادق رضوانیان، مجتبی طبری*، اسدالله مهر ارا، ابراهیم حلاجیان صفحات 77-93

    حمل ونقل دریایی نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در توسعه اقتصادی و تجارت بین المللی ایفا می نماید. در انجام این فعالیت نقش عامل انسانی و دریانوردان بی بدیل و ممتاز است. هدف از این پژوهش، طراحی و تبیین مدل توسعه منابع انسانی در صنعت دریانوردی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی -کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی -پیمایشی است. از نظر ماهیت، جزء پژوهش های اکتشافی بشمار می رود. جامعه آماری این پژوهش را دریانوردان کشور که دارای گواهینامه های معتبر در سفرهای نامحدود می باشند، تشکیل می دهند. حجم جامعه آماری این پژوهش 4916 نفر می باشد، 357 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی طبقه ای ساده، متناسب با حجم، در سه رده مدیریتی، عملیاتی و پشتیبانی گزینش شده اند و برای تعیین حجم نمونه از جدول "کر جسی- مورگان" استفاده شد. ابزار مورداستفاده، پرسشنامه ی ساخته شده توسط محققین می باشد. اعتبار آزمون با استفاده از روش آلفای کرونباخ 951/0 برآورد گردید. برای بررسی روایی سازه پرسشنامه پس از برآورد کفایت نمونه برداری (KMO) و آزمون کرویت بارتلت، تحلیل عاملی بر پایه روش تحلیل مولفه های اصلی انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی و مدل معادلات ساختاری، از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده گردید. نتایج نشان می دهد عوامل آموزش و پرورش، بین المللی و نگرش جهانی، رفتاری، زیرساختی، تقویت ماندگاری دریانوردان در شغل دریانوردی، توانمندسازی و فرایندهای منابع انسانی بر توسعه منابع انسانی موثرند و درنهایت با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مدل نهایی تحقیق استخراج و برازش آن مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: دریانوردان، مدل توسعه منابع انسانی، دریانوردی
  • محمدحسین نعمتی، مسعود احمدی*، محمد غفاری مجلج، حسن دولتی صفحات 94-108

    ارزش یک پیشداوری از رضایت بوده که در آموزش عالی عبارتست از ارزش درک شده توسط یک دانشجو از سودمندی خدمات بر اساس درک از آنچه که دریافت و داده شده است و برند، یک ابزار مهم ارتباطی در مجموعه ی مدیریت ارتباط مشتری (CRM) بوده که به عنوان یک ابزار تهاجمی بازاریابی برای به دست آوردن مشتریان جدید عمل می کند این مقاله با هدف بررسی تاثیر ارزشهای ادراکی داوطلبان دانشگاه ها بر پذیرندگی برنددانشگاه کارآفرین انجام شد.ابزار جمع آوری داده ها برای ارزشهای ادراکی پرسشنامه استاندارد ایساک کواسی 2015 به تعداد 36 سوال و برند پذیری (دویدی ،2015) به تعداد 17 سوال می باشد. جامعه مورد مطالعه داوطلبان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بود روش نمونه گیری از روش غیر احتمالی در دسترس است که بعلت نامحدود بودن جامعه آماری به تعداد 384 نفر انتخاب شد که دلیل مخدوش بودن، تعداد 23 پرسشنامه معتبر شناخته نشد و نهایتا تعداد پاسخگویان به 361 نفر تقلیل یافت. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر ارزشهای ادراکی داوطلبان دانشگاه ها بر برندپذیری دانشگاه های کارآفرین بود و نتایج تحلیل فرضیه های فرعی نیز نشان داد که کلیه مولفه های سازه ها از نظر صاحبنظران مورد تایید است لذا می توان این چنین بیان کرد که شاخص های مورد استفاده با زیربنای تحقیق، تطابق قابل قبولی دارد و تمامی شاخص ها به درستی انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: ارزش های ادراکی، پذیرندگی برند، دانشگاه کارآفرین
  • جعفر نصیرناتری، علی خلخالی*، زهره شکیبائی، جواد سلیمانپور، اسماعیل کاظم پور صفحات 109-124

    مقاله حاضرگزارش پژوهشی است که با هدف تبیین سازه های حکمرانی خوب در نظام آموزش عمومی ایران صورتبندی شد.رویکرد ترجیحی این پژوهش،کمی از نوع استراتژی اکتشافی متوالی بود.جامعه آماری را همه پژوهشگرانی تشکیل می دادند که در حوزه آموزش عمومی کشور حداقل یک مقاله در یک مجله علمی معتبر منتشر کرده بودند.براساس جدول مورگان 205محقق به صورت تصادفی به عنوان مشارکت کنندگان نهایی انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها یک مقیاس محقق ساخته بود.داده های استخراج شده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج پژوهش نشان داد که به ترتیب سازه های تعهد به تضمین کیفیت،مشارکت،تمرکز زدایی،توسعه مهارت های زندگی،توانمند سازی سرمایه های انسانی،اخلاق مداری،توسعه رضایتمندی،تعهد به وفاق عمومی،توسعه انعطاف پذیری تعاملی،توسعه امکانات رفاهی،توسعه عدالت آموزشی،توسعه آگاهی های عمومی، مسئولیت پذیری، شفافیت و قانون مداری تبیین کننده حکمرانی خوب در سیستم آموزش عمومی ایران هستند.همچنین معنی داری این سازه ها در تبیین پدیده حکمرانی خوب در دو حالت برآورد استاندارد مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نظام آموزش عمومی، کیفیت بخشی آموزشی
  • اسماعیل خان احمدی* صفحات 125-138

    نظر به اهداف متعالی مکتب حیات بخش اسلام، جایگاه نظام سیاسی اسلام در معادلات ژیواستراتژی و ساختار ژیوپلیتیکی جدید جهان، فرصت ها و تهدیدات در محیط خارجی، ضعف ها و قوت ها و در محیط داخلی، ظهور بازیگران جدید با پیچیدگی رفتار در صحنه های تشکیل و توسعه نیروی قابلیت محور با آمادگی مضاعف را می طلبد. فرماندهی معظم کل قوا همواره با رصد دقیق رویدادها و تحولات منطقه ای و فرامنطقه در بیانات و رهنمودهایشان در مراسم و مناسبت های مختلف علاوه بر موشکافی ابعاد و زوایای آشکار و پنهان تهدیدات منافع ملی، راهبردهای نظام و سازمان مناسب جهت تحقق راهبردها را بیان و تحلیل نموده اند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر تشکیل و توسعه نیروی دریایی راهبردی با بهره گیری از فرمایشات فرماندهی معظم کل قوا انجام شده است. در این تحقیق که با رویکرد کیفی انجام گرفته، با استفاده از روش شبکه مضامین از روش تحلیل مضمون پنج مضمون تهدیدات متصور، عمق بخشی داخلی، عمق بخشی خارجی، انتظارات و ظرفیت های ملی، تکلیف محوری به عنوان مضامین فراگیر موثر بر تشکیل و توسعه نیروی دریایی راهبردی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، نیروی دریایی راهبردی، اندیشه دفاعی، فرماندهی معظم کل قوا
  • آریا شفقت رودسری* صفحات 139-150

    تحقیقات اخیر نشان می دهد که میان عوامل سازمانی و رضایت شغلی رابطه علی معناداری وجود دارد و با تغییر میزان عوامل سازمانی موثر بر رضایت شغلی، کارآمدی نیروهای انسانی نیز تغییر می یابد. رابطه مذکور در زمینه عوامل سازمانی موثر بر روحیه نظامی و کارآمدی سازمانی نیروهای مسلح نیز صادق است، هرچند میان عوامل سازمانی حاکم بر محیط های نظامی با سایر محیط ها تفاوت وجود دارد. هدف پژوهش حاضر سنجش عوامل سازمانی موثر بر ارتقای روحیه نظامی و کارآمدی سازمانی در میان کارکنان یک واحد نظامی می باشد. روش پژوهش، پیمایش؛ ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه؛ نحوه طراحی پرسشنامه، استفاده از تکنیک گروه کانونی، انجام مطالعات میدانی، و بهره گیری از گویه های سایر پرسشنامه ها می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و لحاظ ضریب حمایتی، و بمنظور اطمینان از عدم افت نمونه و وصول کامل پرسش نامه ها 324 نفر می باشد که از میان جمیع کارکنانی که در سال 99-1398 مشغول به کار بودند، به عنوان جامعه آماری، و بصورت خوشه ای-طبقه ای و در هر طبقه بصورت تصادفی بعمل آمد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از میان عوامل سازمانی، محیط کار (329/0= R)، رهبری (304/0= R)، نظام پاداش (227/0= R)، و اوقات فراغت (196/0= R) به ترتیب از بیشترین تاثیرگذاری بر روحیه نظامی و کارآمدی سازمانی برخوردارند.

    کلیدواژگان: روحیه نظامی، کارآمدی سازمانی، محیط کار، مدیریت، نظام پاداش و اوقات فراغت
  • پریسا مرادیان، مهتاب سلیمی*، رمضان جهانیان صفحات 151-162

    بیکاری از پیچیده ترین مشکلاتی است که در زمان حاضر وجود دارد ، کشور ایران همواره با انبوهی از دانش آموختگان بیکار جویای کار روبه روست، دانشگاه میتواند از طریق شناسایی و به کارگیری عوامل محیطی، اقتصادی و فرهنگی که ظهور کارآفرینی را آسان میسازند، زمینه مناسب را فراهم آورد.پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه کارآفرینی آموزشی و مشخص کردن مولفه های تاثیرگذار و تاثیرپذیر آن از نظر خبرگان انجام شد. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی عوامل و مولفه ها استفاده شده است. در ضمن مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان دانشگاهی (رشته های مدیریت آموزشی، کارآفرینی، آموزش علوم دریایی، مدیریت دولتی) در سال 1398 به صورت کد های باز و محوری و گزینشی انجام شده و برای تعیین مولفه ها اثرگذار و اثرپذیر از تکنیک دیمتل (Dematel) استفاده شده است.در این پژوهش 148 کد باز و 45 کد محوری و در نهایت 12 مولفه اصلی برای توسعه کارآفرینی آموزشی مشخص شد. پس از آن با توجه به پرسشنامه ماتریسی تصمیم گیری مقایسات زوجی از 20 خبره در زمینه های کارآفرینی آموزشی به عنوان نمونه استفاده شد.در نهایت مولفه های انتشارات، گواهی ثبت اختراع ، قرارداد پژوهشی،فرهنگ سازمانی، مدیریت کلان و ساختار سازمانی از عوامل اثرگذار و دانشجو، محتوای درسی، کسب و کار زایشی، منابع مالی، اساتید و مدیریت کلان از عوامل اثرپذیر شناسایی شدند. از نظر خبرگان مولفه انتشارات از تاثیرگذارترین عوامل در توسعه کارآفرینی آموزشی در نظام دانشگاهی بیان شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، کارآفرینی آموزشی، تحلیل مضمون، تکنیک دیمتل
  • امیرحسین ناظم*، الهام شفائی صفحات 163-180

    توجه به توانمند سازی درحوزه مدیریت و منابع انسانی به دلیل تاثیر مثبت آن برروی رفتارسازمانی در محیط کاری است.هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری اخلاقی و تعهد سازمانی با توانمند سازی کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر است. پژوهش حاضر از نظر نوع هدف کاربردی و از نظر روش تحقیقات همبستگی است و در آن به مطالعه رابطه بین متغیرهای رهبری اخلاقی، تعهد سازمانی و توانمند سازی کارکنان پرداخته شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش را کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر تشکیل می دهند. به منظور برآورد حداقل حجم نمونه از فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان استفاده شده و تعداد 53 نفر انتخاب شدند. به منظور انتخاب نمونه مورد نیازنیز از روش تصادفی ساده استفاده شد. ابزار سنجش در این پژوهش شامل پرسشنامه های رهبری اخلاقی 20 سوالی دی هوق و هارتوگ (2008) با ابعاد توجه به افراد ،عدالت ، تقسیم قدرت ، رهنمودهای اخلاقی و وضوح نقش است (آلفای کرونباخ = 84/0) ، پرسشنامه تعهد سازمانی 24سوالی آلن و مایر (1996) که دارای ابعاد تعهد عاطفی ، تعهد مستمر و تعهد هنجاری است، (آلفای کرونباخ=78/0) و پرسشنامه توانمند سازی 15سوالی اسپریتزر و میشرا (1997) که دارای ابعاد شایستگی ،خودمختاری، تاثیرگذاری ، معنی دار بودن و اعتماد است (آلفای کرونباخ = 89/0) می باشد.نتایج حاصل از روش رگرسیون چند متغیری خطی نشان داد که رهبری اخلاقی و ابعاد آن و ابعاد تعهد سازمانی رابطه معناداری با توانمند سازی کارکنان دارد. هم چنین بین رهبری اخلاقی با تعهد سازمانی رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، تعهد سازمانی، توانمند سازی، دانشگاه علوم دریایی نوشهر
|
  • Fatemeh Narenji *, S. M. Mirkamali, Mahmood Mirzade Pages 1-17

    The present study was conducted to investigate research related to knowledge management in marine sciences of the Islamic Republic of Iran. The research method was qualitative and meta-analytic, and the statistical population consisted of 1740 references. First, 140 sources were selected based on the abstract, then 23 sources were selected based on the content, and finally 20 sources were selected as the relevant sources as the statistical sample. The results show that 95% of the research on the concept of knowledge management in marine sciences has been written by faculty members of the universities and the remaining 5% by students. Also, the mentioned researches have been conducted in different cities of Iran, which have been the most frequent in the national level of Mazandaran province. 75% of the researches have used quantitative research methods. Finally, the results indicate that in the research conducted by researchers on components and variables such as organizational intelligence, emotional intelligence, quality of work life, organizational performance, organizational efficiency and effectiveness, organizational communication effectiveness, strategic thinking, decision-making power of managers and commanders, information technology and Communication, organizational culture, organizational learning, organizational innovation, and servant leadership have received more attention.

    Keywords: Knowledge Management, marine science, Qualitative Research, meta-analysis
  • Ebrahim Nazari Farokhi *, Mansour Kheirgou, Masoud Askarnia Pages 18-32

    E-learning is one of the new educational methods based on information and communication [1]technology that can overcome many limitations and boundaries of traditional education. Accordingly, it can be said that past solutions have lost the ability and power to face organizational challenges and the external environment; Therefore, it is better to replace new approaches and perspectives. The purpose of this study is to identify and rank the factors of successful use of e-learning in Imam Ali Military University. The statistical population includes users of e-learning systems (both students and professors) and experts who have the necessary knowledge and experience in the field of e-learning. The statistical sample of this study was 150 people who were selected by simple random sampling. For data analysis, one-sample t-test and fuzzy network analysis technique were used. Findings indicate the need to pay attention to the components of using e-learning technology in Imam Ali Military University. The result is that the value of information in the system is important from the users' point of view and plays an essential role, and therefore we must pay attention to the quality of information, their community and up-to-datedness. Applicable software and software performance are other important components. Although there may be restrictions at the university, this can be operationalized due to the flexibility of information systems.

    Keywords: Education Technology, virtual education, e-learning
  • Hamid Fathadirad *, Abdolah Parsa, Sakineh Shahi, Mehran Bahrami Pages 33-45

    The main purpose of this study is to identify the social responsibilities of universities in Khuzestan province and analyze their current status in 1398. The current research is a theoretical-applied research in terms of purpose and in terms of data collection, it is a mixed (qualitative and quantitative) asynchronous exploratory type. The qualitative method is based on a phenomenological-interpretive perspective and in the quantitative part is the descriptive-survey method. Using a targeted (chain) approach, 32 academic experts were selected. In the quantitative part, by stratified-random quota method, 280 people were selected from 1038 faculty members based on Cochran's formula. The tool of the qualitative section is a deep semi-structured interview and in the quantitative section is a researcher-made questionnaire on university social responsibilities. The content validity and reliability of the interviews were confirmed by experts and the construct validity and content validity of the questionnaire were also confirmed. Cronbach's alpha coefficient in the University Social Responsibility Questionnaire was 0.92. Findings showed that, 20 central categories of social responsibilities of the university were identified, which were categorized using the logic of the Carol model. Also, one-sample t-test showed that the status of the components of social responsibility of the university in the general scale of the average of 2.92 was higher than the hypothetical average of the study (2.5) and the value of T was calculated to be 15.69 which is in good condition and satisfaction.

    Keywords: University Social Responsibilities, Khuzestan Province, Carol Model
  • Mohammadreza Aliannejhadi *, Aghar Moshabaki, Seid Hamid Khodad Hosseini, Asadolah Kordnaeij Pages 46-60

    Military organizations have always faced an environment of high uncertainty due to their unique characteristics; Therefore, in order to surpass their competitors, they need a stable competitive advantage. One of the approaches used by organizations to gain a competitive advantage in such situations is to use learning models. For this purpose, the present study has been conducted under the title of designing a two-way strategic learning model in Khatam al-Anbia (PBUH) Air Defense Base. The method of the present research is qualitative. Accordingly, the library (research in literature) and field (interview with research experts) methods were used. The present study population consisted of experts from Khatam al-Anbia (PBUH) Air Defense Base and faculty members of Tehran universities who had a history of research in the field of learning and training. Purposeful sampling method was used to select experts for interviews and identify components. The list of experts was completed with the help of supervisors, counselors and experts interviewed, and the interview continued until the interviews were completed and comments were saturated, which ended with 28 interviews and then with three stages of open, pivotal and selective coding, the ambidexterity strategic learning model was formed, which includes the components and processes of ambidexterity strategic learning, which is needed for efficient and effective management of learning in Khatam al-Anbia (PBUH) Air Defense Base. This model can be used as a basis for designing training and learning in military centers.

    Keywords: education, learning, Strategy, strategic learning, ambidexterity
  • Reza Sepahvand, Mohammad Hakak, Fariborz Fathi Chegeni *, Masood Sepahvand Pages 61-76

    The purpose of this study was to investigate the role of managers' acceptance of disclosure intention regarding the role of mediator of moral courage. The statistical population of the study was 588 employees of Imam Khomeini Naval University of Noshahr. Based on Morgan's table, a sample of 233 people was selected by stratified random sampling. In order to measure the variables of the research, Tyler & Jackson (2013), Dorsemy Disclosure (2013), Park & Associates (2008) and Moral Courage of Sorkka et al. (2009) have been used to measure the variables of the research. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha and combined reliability. For data analysis, structural equation modeling and PLS software were used. The results of the research indicate that the managers' acceptance of the intention to disclose and moral courage has a positive effect, which also indicates that ethical courage has a positive effect on the intention of the revealer The results also showed that managers' acceptance, both directly and through moral courage, increased the disclosure in the organization.

    Keywords: Managers' legitimacy, moral courage, whistleblowing
  • Sadegh Rezvanian, Mojtaba Tabari *, Asadollah Mehrara, Ebrahim Hallajian Pages 77-93

    Maritime transport plays a very important and decisive role in economic development and international trade. The role of human factor and sailors is irreplaceable and privileged in this activity. The purpose of this study is to design and explain the model of human resource development in the maritime industry. The present research is fundamental-applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. In terms of nature, it is an exploratory research. The statistical population of this study consists of sailors in the country who have valid certificates in unlimited voyages. The statistical population of this study is 4916 people and 357 people were selected through stratified random sampling as a statistical sample, appropriate to the volume, in three categories of management, operations and support, and the "Jesse-Morgan" table was used to determine the sample size. The tool used is a questionnaire developed by researchers. The validity of the test was estimated to be 0.951 using Cronbach's alpha method. To evaluate the construct validity of the questionnaire after estimating the adequacy of sampling (KMO) and Bartlett sphericity test, factor analysis was performed based on principal components analysis method. Descriptive and inferential statistics and structural equation modeling were used to analyze the data using SPSS and AMOS software. The results show that the factors of education, international and global attitude, behavior, infrastructure, strengthening the retention of seafarers in the seafaring profession, empowerment and human resource processes are effective on human resource development. In conclusion, the final model of the research was extracted and its fit was confirmed using confirmatory factor analysis.

    Keywords: seafarers, Human Resource Development Model, Seafaring
  • MohammadHossain Nemati, Masoud Ahmadi *, Mohammad Ghafari, Hasan Dolati Pages 94-108

    Perceived value in higher education means anticipating student satisfaction with the usefulness of the services received and the brand, as an important communication tool in the customer relationship management suite that acts as an aggressive marketing tactic to gain new customers. The aim of this article was to investigate the effect of perceptual values ​​of university candidates on brand acceptance of entrepreneurial university. The data collection tools, for perceptual values ​​is a standard questionnaire (Isaac Kwasi, 2015) with 36 questions and for branding is the questionnaire by Davidi (2015) with 17 questions. The population under investigation was the volunteers of Imam Khomeni Naval Academy in 1397. 384 people were selected due to the infinity of the statistical population through convenience non random sampling method. Therefore, it can be said that the indicators used are significantly consistent with the research infrastructure and all indicators have been selected correctly.

    Keywords: Perceptual values, Brand Acceptance, entrepreneurial university
  • J. Nasirnatery, Ali Khalkhali *, Zohreh Shakibaei, Javad Sleymanpour, E. Kazem Pour Pages 109-124

    The present article is a research report that was formulated with the aim of explaining the structures of good governance in the Iranian public education system. The preferred approach of this study was a quantitative sequential exploration strategy. The statistical population consisted of all researchers who had published at least one article in a prestigious scientific journal in the field of public education in the country. According to Morgan's table, 250 researchers were randomly selected as the final participants. The data collection tool was a researcher-made scale. The extracted data were analyzed using exploratory factor analysis. The results showed that the structures of commitment to quality assurance, participation, decentralization, life skills development, human capital empowerment, ethics, satisfaction development, commitment to public consensus, development of interactive flexibility, development of amenities, development of educational justice, public awareness development, accountability, transparency and the rule of law, explain good governance in Iran’s public education system. Also, the significance of these structures in explaining the phenomenon of good governance in two standard estimation modes was confirmed.

    Keywords: good governance, Public Education System, quality of education
  • Ismail Khanahmadi * Pages 125-138

    Considering the lofty goals of the life-giving school of Islam, the position of the Islamic political system in the geostrategic equations and the new geopolitical structure of the world, opportunities and threats in the external environment, weaknesses and strengths and in the internal environment, the emergence of new actors with complex behavior in scenes, require the formation and development of a capability-driven force with double readiness. The Supreme Command of the Armed Forces has always observed the regional and supra-regional events and developments. In addition, the appropriate system and organization strategies to implement strategies to scrutinizing the obvious and hidden dimensions and angles of threats to national interests, have been mentioned and analyzed in his statements and instructions in various ceremonies and occasions. This study aims to determine the factors affecting the formation and development of a strategic navy using the orders of the Supreme Command of the Armed Forces. In this research, which has been done with a qualitative approach, using the theme network method from the theme analysis method, five themes of perceived threats, internal depth, external depth, national expectations and capacities, pivotal task, are expressed as comprehensive themes affecting the formation and Strategic naval development.

    Keywords: Theme Analysis, Strategic Navy, Defense Thought, Supreme Command of the Armed Forces
  • Arya Shafeghghat Roodsari * Pages 139-150

    Recent research shows that there is a significant causal relationship between organizational factors and job satisfaction and by changing the amount of organizational factors affecting job satisfaction, the efficiency of human resources also changes. This relationship is also true in the context of organizational factors affecting the military morale and organizational efficiency of the Armed Forces, although there are differences between the organizational factors governing military environments and other environments. The purpose of this study is to assess the organizational factors affecting the promotion of military morale and organizational efficiency among the employees of a military unit. Research method is survey and data collection tool is questionnaire. The questionnaire is designed by using the focus group technique, conduct field studies, and the items of other questionnaires. The sample size using Cochran's formula and in terms of support coefficient, and in order to ensure that the sample does not fall and the questionnaire is fully received, is 324 people, who were selected through random stratified-cluster sampling out of all employees who worked in 2009-2010, as a statistical population. The results indicate that among organizational factors, work environment (R = 0.329), leadership (R = 0.304), reward system (R = 0.227), and leisure (R = 0.196) have the greatest impact on military morale and organizational efficiency, respectively.

    Keywords: Military Morale, organizational efficiency, work environment, Management, Reward System, Leisure
  • Parisa Moradyan, MAHTAB SALIMI *, Ramezan Jahanian Pages 151-162

    Unemployment is one of the most complex problems that exist at present and despite the attention of officials to job creation, Iran has always faced a large number of unemployed graduates looking for work, graduates who accept huge costs and spend many years to earn specialties. In this regard, the university can provide a suitable environment by identifying and applying environmental, economic and cultural factors that facilitate the emergence of entrepreneurship. The aim of this study was to identify the dimensions and components of educational entrepreneurship development and to determine its effective and influential components from the experts’ point of view. In order to conduct this research, in addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software was used to identify the factors and components. In addition, semi-structured interviews with academic experts (fields of educational management, entrepreneurship, marine science education, public administration) were conducted in 2019 in the form of open, pivotal and selective codes, and to determine the effective components using the Dematel technique. In this research, 148 open codes and 45 central codes and finally 12 main components for the development of educational entrepreneurship were identified. Then, according to the pairwise comparison decision matrix questionnaire, 20 experts in the field of educational entrepreneurship were used as a sample. Finally, the components of publications, patent certificate, research contract, organizational culture, macro management and organizational structure were recognized as affective factors. Student, curriculum, reproductive business, financial resources, faculty, and senior management were identified as influential factors. According to experts, the publishing component is one of the most influential factors in the development of educational entrepreneurship in the university system.

    Keywords: Higher Education, Educational Entrepreneurship, Content Analysis, Dematel technique
  • AmirHossein Nazem *, Elham Shafaei Pages 163-180

    Empowerment receives attention in human resource and management fields because of its positive impacts on employees’ organizational behaviours in the workplace.The purpose of present research is investigation the relationship between ethical leadership and organizational commitment with employees empowerment in Noshahr Marin Sciences University . The population included the whole employees of Noshahr Marin Sciences University. 53 employees were selected by simple random method. The research instruments were as follows: De Hoogh & Den Hartog (2008) etical leadership queairstionne which consisted of 20 items with dimensions of people orientation(Items1,2,3,4) , fairness(Items 5,6,7,8) , power sharing(Items 9,10,11,12) , ethical guidance(Items13,14,15,16) and role clarification(Items17,18,19,20) with Cronbach’s Alpha of 0.84, Allen &Meyer (1996) organizational commitment queairstionne which consisted of 24 items with dimensions of affective(Items1,2,3,4,5,6,7,8),continuance(Items 9,10,11,12,13,14,15,16)and normative(Items17,18,19,20,21,22,23,24 ) with Cronbach’s Alpha of 0.78 and Mishra & Spreitzer (1997) empowerment queairstionne which consisted of 15 items with dimensions of competence(Items1,2,3),meaning(Items10,11,12), self- determination(Items4,5,6), impact(Items 7,8,9) and trust in others(Items13,14,15) with Cronbach’s Alpha of 0.89. The results of multivariate regression indicated that there are meaningful relationship between ethical leadership and dimensions of ethical leadership and also dimensions of organizational commitment with employees empowerment .And there is a meaningful relationship between ethical leadership with organizational commitment .

    Keywords: Ethical leadership, Organizational Commitment, empowerment, Noshahr Marin Sciences University